За хора с нарушено зрение facebook linkedin
cookie_icon
Ние използваме бисквитки (Не са ядливи). За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Затвори Свържи се с нас
Търсене Свържи се с нас Меню
Към всички публикации

Впечатления от първата ми tcworld конференция

Дата на публикуване 13.12.2023

През ноември 2023 г. имах възможността да посетя първата си конференция tcworld, на която изнесох и работилница за създаване на портфолио за автори на техническа документация. Това беше страхотно преживяване за мен и смятам, че е добра идея да споделя за него.

Конференцията

Конференцията tcworld е най-голямата конференция за техническа комуникация в света и привлича хиляди участници всяка година. Тази година през трите дни на конференцията имаше около 4000 души, които посетиха презентациите на партньори и разпространители, изложението на доставчиците и кариерното шоу.

Акцентът беше поставен върху изкуствения интелект, правните разпоредби и стандартизацията, наред с други теми. Сесиите бяха на английски и немски език. Сесиите на немски език бяха предимно за преводи и спазване на правни норми, но аз така или иначе не можах да присъствам на нито една от тях поради слабите ми познания по немски език.

За щастие имаше много сесии на английски език, от които можех да избирам. С удоволствие се потопих в темите за изкуствен интелект, анализ и развитие на кариерата, рецензии на колеги автори (peer reviews), внедряване на веригата от инструменти docs-as-code, SEO и статистически анализ.

Изводи

 • Изкуственият интелект и големите езикови модели са все по-широко разпространени и със сигурност ще засегнат авторите на техническа документация и преводачите, но все още никой няма да ни отмема работата.
 • Човешкият фактор ще бъде необходим, но нашата роля в създаването на съдържание ще бъде различна. Наред с другите задачи, които изпълняваме и днес, ще трябва да станем експерти в даването на инструкции на изкуствения интелект (prompting), за да можем да получим възможно най-добър отговор и ще трябва да прекарваме повече време в редактирането и подобряването на съдържанието, което получаваме от изкуствения интелект.

Моята работилница

Workshop Intro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наличието на портфолио не е широко разпространена практика сред авторите на техническа документация. Въпреки това, ние също се нуждаем от начин да покажем своя опит чрез документи и/или проекти, по които сме работили, точно както правят дизайнерите и софтуерните разработчици.

Докато създавах собственото си портфолио забелязах, че дискусиите по темата за портфолио на автори на техническа документация са съсредоточени главно върху въпросите "Какво да включа в портфолиото си?" и "Как да създам документи за портфолиото си, ако цялата ми работа попада в обхвата на споразумения за конфиденциалност?".

В същото време нямаше абсолютно никаква информация за това как точно може да се създаде едно такова портфолио. Нямаше конкретна информация и указания как да се справим с техническите пречки, които изникват в процеса на създаване на портфолиото. Така ми хрумна идеята да създам работилница, която да се фокусира на въпроса "Как?" и да предложи възможно решение за създаване на портфолио. За тази цел използвам Jekyll (генератор на статични уебсайтове) за създаване на портфолио уебсайт и GitHub Pages за хостинг на уебсайта.

Работилницата се състои от предварителна подготовка, основна теория и упражнение. Участниците първо научават за различните типове предизвикателствата при създаването на портфолио и алтернативните начини за създаване на портфолио, след това разглеждаме по-подробно Jekyll и темите на Jekyll, а после следваме стъпка по стъпка структуриран подход, за да:

 • Изберем Jekyll тема въз основа на предварително зададени критерии
 • Направим собствено копие на репото на темата и персонализираме темата, за да отговаря по-добре на нуждите на портфолиото за автори на техническа документация
 • Публикуваме уебсайта, така че той да бъде достъпен в Интернет и да бъде готов за добавяне на примерни документи

Заключение

Презентирането на конференция може да изглежда плашещо първоначално. Въпреки това, след като го направите, ви обещавам, че удовлетворението е много по-голямо от първоначалния стрес. Усещането за добре свършена работа, щастието от това, че сте успели на помогнете на някой друг да постигне целта си, обратната връзка от участниците и последващата увереност в собствените сили, която тя носи, са изключително вдъхновяващи. До такава степен, че ми се прииска да говоря на още конференции и да дам старт на дискусията за портфолиото сред авторите на техническа документация в нашата част на света.

Автор: Светослав Панделиев

news-photo

Други публикации

 • Уебинар 2020: Videos for writers: how-to

  12.08.2020

  На 6 август, 2020 година, се проведе теком уебинар, на който Драгомир Аначков и Искрен Асенов дадоха ценни съвети на всички автори на техническа документация, които създават видео материали. Съветите са полезни както за начинаещи, така и за...

  Виж още
  news-photo
 • Какво се случи на конференцията tcworld 2019

  19.01.2020

  Представяме ви кратко видео от едно от най-значимите събития на tekom Europe в Европа. Конференцията за техническа комуникация tcworld се провежда ежегодно в Щутгард, Германия и тази година на него присъстваха повече от 4000 участника....

  Виж още
  news-photo