За хора с нарушено зрение facebook linkedin
cookie_icon
Ние използваме бисквитки (Не са ядливи). За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Затвори Свържи се с нас
Търсене Свържи се с нас Меню

За нас

Добре дошли в света на авторите на техническа документация в България. Зад този сайт стои общността на авторите и професионалната асоциация tekom Bulgaria. 

През 2018 година с подкрепата на членовете ни, на браншовите организации и след среща с представители на Министерството на труда и социалната политика, успяхме да въведем професията "Автор на техническа документация" в Национална класификация на професиите и длъжностите (2641-6011).

tekom Bulgaria

tekom Bulgaria е българското подразделение на tekom Europe, най-голямата в света организация за автори на техническа документация, която е базирана в Щутгарт, Германия.

tekom Bulgaria е създадена официално в началото на 2015 г. В организацията членуват както  професионалисти автори на техническа документация, така и студенти и хора, които искат да станат автори. Членството носи множество ползи:

Стани член на tekom Bulgaria

Всеки, който има желание, може да стане член на tekom Bulgaria. Повече за това на https://www.technical-communication.org/.../become-a-member.  Колкото повече членове tekom Bulgaria има, с толкова повече средства за организиране на събития през годината разполага. 

Конференцията Evolution of TC

Evolution of Technical Communication най-голямата конференция за автори на техническа документация в Югоизточна Европа, която от самото начало се провежда в София. Събитието е ежегодно и е с акцент върху иновациите в софтуерната документация. 

Evolution of TC традиционно събира автори на техническа документация, технически редактори и преводачи, информационни архитекти, мениджъри на проекти, продуктови мениджъри и консултанти от цял свят. Форумът се провежда в София и представлява единствената специализирана в тази област конференция в Югоизточна Европа.

В Evolution of TC участниците имат възможност да участват в презентации и семинари, водени от международни експертни лектори, обхващащи теми като информационно моделиране, потребителско изживяване и др. Това е идеалната платформа за обмен на знания и разрастване на професионалната мрежа.

Повече на https://evolution-of-tc.com/.

Проекти и инициативи

Искаме да изградим сплотена професионална общност в страната, членовете на която си помагат и обменят идеи независимо от фирмата или проектите, по които работят. 

Идеите за проектите и инициативите, по които работим, идват от самите автори. Целта ни е да:

 • Запознаем повече хора с професията
 • Надграждаме постоянно своите знания
 • Срещаме нови колеги и да се забавляваме

Всеки, който има желание да се включи в инициативите, които организираме през годината, може да го направи като ни пише на tekombg.ic@gmail.com. 

Екип на tekom Bulgaria

tekom Bulgaria, като всяка местна организация на tekom Europe, има инициативен комитет. Това е централен екип от автори, които помагат за развитието на общността на технически автори в България. Всеки от членовете на изпълнителния комитет, както и всеки, който участва в инициативи на tekom Bulgaria, го прави на доброволни начала и не получава възнаграждение. Повече за ИК на tekom Bulgaria на https://www.technical-communication.org/.../bulgaria/home

 • Цветелина Илиева

  Цвети е мениджър на екип от автори на техническа документация в Software AG и е част от инициативния комитет на tekom Bulgaria oт 2016 година. През това време е организирала различни инициативи като Writing Sprints, където целта е да се съберат група от автори и в рамките на 2 дни да разработят документацията на продукт с отворен код. 

 • Светослав Панделиев

  Подтикнат от любовта си към професията, желанието на Светльо е повече млади хора да разберат за нея. Самият той става автор на техническа документация през 2018 и оттогава разказва как би искал по-рано да е знаел, че такава професия съществува. 
  През последните години, Светльо се наслаждава на работата си като автор, където вниманието към детайла и желанието да поправи всяка правописна и граматическа грешка за ценено качество.

 • Екатерина Митова

  Катя е част от инициативния комитет на tekom Bulgaria от 2020 година, но е член на организацията от самото ѝ начало. Тя е един от основателите на първото училище по роботика в България Robopartans, където с помощта на различни роботски платформи преподава на ученици Математика и Физика. 
  Катя работи в SAP Labs Bulgaria от 2006 година и в момента е Старши автор на техническа документация. Заедно с колегите си автори от SAP, тя преподава Софтуерна документация на студенти във Факултета по Математика и Информатика в Софийския университет.
  Катя обича да разказва за професията автор на техническа документация. Тя вярва, че качествата за тази професия съчетават перфектно технически и езикови познания, комуникационни умения и желание да бъдат обяснени сложни концепции по достъпен начин.