За хора с нарушено зрение facebook linkedin
cookie_icon
Ние използваме бисквитки (Не са ядливи). За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Затвори Свържи се с нас
Търсене Свържи се с нас Меню
Към всички публикации

Седем експерта, пет въпроса: Илиян Илиев

Дата на публикуване 29.10.2021

Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни Седем експерта, пет въпроса.

Илиян Илиев, Старши автор на техническа документация, VMWare Bulgaria

Как избра да станеш автор на техническа документация?

Винаги съм обичал писането и се занимавам с него под една или друга форма от над 20 години. Преди 7 години преживях сериозно прегаряне на предишната си работа и търсех промяна в кариерата. Приятел ми сподели, че в компанията, в която работи съпругата му, търсят автори на техническа документация. Информационните технологии винаги са ми били интересни, така че подадох CV, минах през серия интервюта и останалото, както казват, е история.

Трудно ли беше да се преквалифицираш? Какво ти помогна?

Беше предизвикателство, което ме мотивира допълнително. За щастие станах част от страхотен екип и имах пълната подкрепа на колегите си и мениджъра си Ваня Кирицова. С тяхна помощ стресът от промяната беше овладян до здравословни нива.

Какво най-много ти харесва в нея?

Създаването на текст, който помага на клиентите да си свършат работата и да останат доволни от продукта. Както и постоянното учене на нови неща. Информационните технологии се развиват със страшно темпо и за да си в час, трябва непрекъснато да се усъвършенстваш като четеш, тестваш и задаваш въпроси.

Какви за теб са най-големите предизвикателства в работното ежедневие?

Най-голямото предизвикателство е да превърнеш сложна техническа информация в лесен за разбиране текст, без това да се отрази на точността на съдържанието. Понякога се налага да си блъскаш главата с дни, за да напишеш 2-3 параграфа, но пък удовлетворението когато успееш си струва усилията.

Как би описал един работен ден на aвтора на техническа документация?

Сутрешно кафе. Преглед на пощата. Отмятане на задачите от to-do-list-a, които обикновено са смесица от четене, тестване, срещи с разработчици и малко писане. Противно на наименованието на професията, работата на автора на техническа документация е една част детективска задача, свързана с търсене на необходимата информация и правилните хора, една част тестване на продукта и едва около 25-30% реално писане.

news-photo

Други публикации

 • Седем експерта, пет въпроса: Йордан Митев

  22.10.2021

  Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни  Седем експерта, пет въпроса ....

  Виж още
  news-photo
 • Седем експерта, пет въпроса: Иванка Радкова

  15.10.2021

  Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни  Седем експерта, пет въпроса ....

  Виж още
  news-photo