За хора с нарушено зрение facebook linkedin
cookie_icon
Ние използваме бисквитки (Не са ядливи). За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Затвори Свържи се с нас
Търсене Свържи се с нас Меню
Към всички публикации

Седем експерта, пет въпроса: Петя Николова

Дата на публикуване 05.11.2021

Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни Седем експерта, пет въпроса.

Петя Николова, Автор на техническа документация, SAP Labs Bulgaria

Как избра да станеш автор на техническа документация?

Всъщност не аз си избрах професията, а като че ли тя избра мен. Бях 3-ти курс Информатика във Факултета по Математика и Информатика в Софийския Университет. Вече бях родила първото си дете и ми беше необходима работа. От колеги в университета разбрах, че софтуерна фирма търси програмисти. Явих се на първо интервю и тест, направих теста добре, и на второ интервю ми предложиха позиция на автор на техническа документация. Обосноваха се, че освен познания за програмиране, владея добре и английски език (в допълнение на основната ми диплома от математическа гимназия, бях завършила и езикова гимназия с английски език като частен ученик). По онова време за мен писането на техническа документация беше напълно непозната област, и може би именно заради това любопитството ми ме подтикна да приема предизвикателството.

Трудно ли беше да се преквалифицираш? Какво ти помогна?

Аз съм от може би първото поколение автори на техническа документация в България. Всички колеги, които сме от това поколение сме самоуки. Нямаше курсове, нито имахме толкова широк достъп до ресурси в интернет. Учехме се в движение, споделяхме знание и опит един с друг.

В днешно време вече е по-лесно да се развиеш в тази област. Има много добри специализирани сайтове и форуми, има конференции, както и сертифициращи курсове към различни университети и професионални организации.

Когато аз започвах, много ми помогна интересът ми към писането, още преди гимназията правех опити за писане на стихове и разкази. Имах и силен интерес към рисуването, откъдето ми е останал стремежът към изящество. И колкото и суха да изглежда материята техническо писане, аз някак си успявам да намеря възможности за творчество в нея.

Какво най-много ти харесва в нея?

Един колега, софтуерен архитект, ми казваше: “Когато приложиш твоето вълшебство, и най-сложния текст става разбираем.” Възможността да постигна това, да помогна на хората да разберат, е нещото, което най-много ми харесва в работата ми.

Какви за теб са най-големите предизвикателствата в работното ежедневие?

Да успея да събера възможно най-много парченца от суровата информация, за да разбера аз самата това, за което имам задачата да пиша, и след това да мога да го обясня на потребителите по възможно най-полезен начин. Колегите, които притежават различните парченца информация, често са много заети хора и аз трябва да намеря начин да оптимизирам процеса на комуникация помежду ни, както и да формулирам правилните въпроси, които да им задам.   Освен предизвикателен, този процес е и много интересен за мен. Може да се каже, че авторите на техническа документация сме нещо като Шерлок Хоумс в компютърния свят.

Как би описал един работен ден на aвтора на техническа документация?

Аз имам три основни цели в своя работен ден: да свърша текущите си задачи; да си дам време за размисъл как да бъда по-полезна, как да подобря продукта на своята работа; и не на последно място, да уча нови неща.

news-photo

Други публикации

 • Седем експерта, пет въпроса: Иванка Радкова

  15.10.2021

  Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни  Седем експерта, пет въпроса ....

  Виж още
  news-photo
 • Седем експерта, пет въпроса: Алис Кюркчиян

  01.10.2021

  Автор на техническа документация (най-общо Technical Writer в английския си еквивалент) е името на професия, въведена официално в Националната класификация на професиите и длъжностите в България през януари 2018 година. По инициатива на...

  Виж още
  news-photo