За хора с нарушено зрение facebook linkedin
cookie_icon
Ние използваме бисквитки (Не са ядливи). За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Затвори Свържи се с нас
Търсене Свържи се с нас Меню
Към всички публикации

Седем експерта, пет въпроса: Стилян Янев

Дата на публикуване 12.11.2021

Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни Седем експерта, пет въпроса.

Стилян Янев, Старши автор на техническа документация, VMWare Bulgaria

Как избра да станеш автор на техническа документация?

След като завършиш университет в чужбина и се прибрах в България бях объркан и не знаех точно какво ще работя. Следвах социални науки (антропология) и всички работни обяви директно свързани с дисциплината предлагаха малко или никакво заплащане. Въпреки интереса ми към специалността, Аз реших да приотизирам финансовата си независимост като намеря професия, която предлага адекватно заплащане и отговаря на малкото, но ценни умения, които съм натрупал. Писането е нещо, което винаги ми се е отдавало и беше въпрос на време да се пробвам да стана автор на техническа документация.

Трудно ли беше да се преквалифицираш? Какво ти помогна?

Не беше особено трудно. Минах през няколко онлайн курса и други източници на информация за професията, които включих в СV-то си. След това кандидаствах за отворена начална позиция и не след дълго вече ‘официално‘ бях автор на техническа документация. ‘Официално‘ е в кавички, защото тогава официално професията не фигурираше така в трудовия регистър.

Най-много ми помогна един от най-близките ми, който се занимава с техническо писане от дълги години. Но това което също ми помогна да се установя като автор на техническа документация дългосрочно, беше избора ми да кандидаствам в по-малка компания с по-малко изисквания, където натрупах ценния практически опит, изискван от по-големите и по-добре заплащаши компании.

Какво най-много ти харесва в нея?

Най-общо ми харесва това че мога да практикувам умение, към което имам страст, по креативен начин. Това не само ме удоволетворява психически и финансово, а и добавя стойност за компанията, която не всеки може да добави с подобна лекота. Също харесвам естеството на работа – всеки ден носи нещо различно, всяко нещо което трябва да се документира е различно. С други думи, харесвам приключението, което е неизменна част от техническото писане за разлика от много други оперативни позиции в IT сферата.

Какви за теб са най-големите предизвикателства в работното ежедневие?

Най-големите предизвикателства за мен са свързани с вътрешната комуникация. Понякога екипите, за които пишем документация не се сещат за нас преди да е твърде късно. Понякога изискванията им са твърде големи, а това което имат като информация за нас е твърде малко. Като автори на техничекса документация, ние сме връзката между хората създадали даден продукт и хората, които искат (или трябва) да го използват. Ние сме зависими от информацията, която ни се дава и начина по който ни се дава. Колкото по-агнажиран и съпричастен е екипа, толкова по-хубава ще е документацията. Но за жалост това не винаги е така.

Как би описал един работен ден на aвтора на техническа документация?

Всеки работен ден може да е различен от предния. Може да има много леки и приятни дни, може да има и много дълги и напрегнати. Може да има дни с много планиране и писане, може да има и дни без никакво такова. Това което е непроменливо е нуждата винаги да си нащрек за неизвестното, което със сигурност отново ще те сполети.

news-photo

Други публикации

 • Седем експерта, пет въпроса: Владимир Брезовски

  10.09.2021

  Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни  Седем експерта, пет въпроса ....

  Виж още
  news-photo
 • Седем експерта, пет въпроса: Иванка Радкова

  15.10.2021

  Как се става автор на техническа документация у нас, какви са отговорностите и предизвикателствата пред експертите? Историите и личната си мотивация споделят практикуващи специалисти в рубриката ни  Седем експерта, пет въпроса ....

  Виж още
  news-photo