За хора с нарушено зрение facebook linkedin
cookie_icon
Ние използваме бисквитки (Не са ядливи). За повече информация посетете нашите условия за ползване.
Прочетох и се съгласявам
Затвори Свържи се с нас
Търсене Свържи се с нас Меню
Към всички публикации

Защо да подавам теми за участие в конференции за технически автори

Дата на публикуване 29.06.2020

Конференциите за технически автори вече са традиция не само по света, но и в България. Evolution of Technical Communication, която се организира всяка година, се радва на все по-голям международен интерес. Това е място, където можем да посетим, да се запознаем с други експерти в областта на техническите комуникации, да почерпим интересни знания и идеи, а защо не и да споделим нашия опит.

За много от нас като хора и като автори не е лесно да се престрашат да презентират на конференции. За тези от вас, които се чудят дали да участват, ето някои страхове, които ни спират и как да се преборим с тях.

Моята тема не би била интересна за останалите автори

Хората, които посещават подобни конференции имат разнообразен опит и интереси. Обикновено всяка тема намира своята публика. Освен това има екип, който одобрява темите. Ние само трябва да ги подадем. Ако темата ни бъде избрана, значи има защо.

Не съм достатъчно добър, за да изляза пред всички

Всеки може да стане достатъчно добър с добра подготовка и желание. При първо участие на конференция обикновено отнема най-много време за подготовка. С всяко следващо участие става все по-лесно.

Страх ме е да не се проваля

Тук отново играе роля добрата подготовка и предварителни тренировки пред колеги. Дори и нещо да се обърка на тази конфернция, има и следващи. Страхът от провал е нещо нормално и ни тласка ежедневно да се стремим да сме по-добри и по-уверени в работата си.

Нямам време да се подготвя

Времето за подготовка наистина не е малко, но е инвестиция в нас самите, като хора и като професионалисти. Едно е да си мислим, че разбираме нещо. Съвсем друго е когато се опитаме да го обясним пред по-широка публика. По време на подготовка съзнателно или не наистина започваме да навлизаме в детайли, което иначе не ни се налага да правим. И ставаме все по-добри. Всяка минута отделено време си заслужава.

Това, в което съм добър, няма да е интересно на останалите

Когато подаваме заявка за участие, това все още не означава, че темата ни ще бъде избрана. Ако се съмняваме дали темата ни би била интересна, по-добра стратегия е да я пуснем. Ако не е одобрена, вероятно сме прави, темата ни не отговаря на очакванията ни на тази конференция. В такъв случай, не е добре да спрем да се борим за нея. Фокусът на различните конференции за технически комуникатори е различен, вероятно за друга конференция, нашата тема е точно това, от което хората имат нужда.

Всеки е добър в нещо и може да сподели опит. Със сигурност ще се намери публика, за която този опит ще е много ценен.

Не обичам да говоря пред публика

Дори опитните презентатори се притесняват поне малко, когато са пред публика, въпреки че не им личи. Гъделичкането в стомаха на презентаторите преди да излязат на сцена означава, че ги е грижа за това, за което говорят. Това ми беше споделила преди години Леа Гурен, когато говорихме на тази тема. Щом тя се вълнува, когато е на сцената, значи и моето притеснение е напълно нормално. От опит знам, че колкото повече се готвя за едно представяне, толкова по-малко се притеснявам накрая.

news-photo

Други публикации

  • ITCQF: Нова възможност за обучение и сертификация

    03.04.2018

    ITCQF (International Technical Communication Qualifications Foundation) е организация с нестопанска цел, чиято основна задача е да промотира професията автор на техническа документация по света, както и да подпомага авторите на техническа...

    Виж още
    news-photo